کمر درد در کودکان مانند کمر درد در بزرگسالان نیست. در مقایسه با یک بزرگسال، احتمال وجود یک مشکل جدی در یک کودک دارای کمر درد بیشتر است. در این مقاله از سایت تهران ارتوپدی با علائم، علل و روش های درمان کمر درد کودکان آشنا خواهیم شد.
این موضوع به خصوص در کودکان زیر چهار سال یا در شرایطی که کمر درد با یکی از موارد زیر همراه باشد، صحت بیشتری دارد:
علل جدی تر کمر درد نیاز به تشخیص و درمان سریع دارند وگرنه ممکن است پیشرفت کنند. همیشه اگر کمر درد کودک شما بیش از چند روز طول کشید یا به سمت بدتر شدن پیشرفت کرد، به ملاقات یک پزشک بروید.
آناتومی ستون فقرات شما متشکل از استخوان های کوچک است که به آنها جسم مهره گفته می شود که یک به یک روی یکدیگر قرار دارند و انحنای طبیعی کمر را می سازند.
پزشک با پرسش درباره نحوه پیشرفت بیماری معاینه را آغاز کرده و با معاینه بالینی کودک شما آن را ادامه میدهد.
پزشک شما سوالاتی عمومی در مورد سلامت کلی کودکتان و سوالات مخصوصی درباره درد وی از شما خواهد پرسید. این سوالات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
برای پزشک شما مهم است که بداند که درد در کجا حس میشود، چقدر شدید است و چقدر در فعالیت های مدرسه و دیگر فعالیت های کودک تداخل ایجاد می کند. اگر درد به داخل پا نیز کشیده شود میتواند این معنی را بدهد که به عصب فشار می آید.
در حین معاینه بالینی، دکتر به دقت به دنبال موارد زیر خواهد گشت:
این معاینه شامل لمس تک تک مهره های ستون فقرات و به دنبال بد شکلی و هم راستا نبودن و حرکت مهره ها میشود. افزایش انحنای کمر (در هنگام مشاهده از کنار) یا انحنا به سمت کنار (هنگام مشاهده از پشت) میتواند مهم باشد. پزشک راه رفتن، موقعیت بدن شما در هنگام ایستادن ، توانایی خم شدن و لمس انگشتان پا و خم شدن به چپ و راست را چک میکند. مشکل در حرکات ممکن است نشان دهنده وجود مشکل در مفاصل ستون فقرات باشد.
مشکل دیسک بین مهره ای میتواند باعث ایجاد فشار روی اعصاب کمری که از ستون مهره ها خارج میشوند، بشود. بنابراین پزشک شما برای این موضوع معاینات خاصی را انجام میدهد. با دراز کشیدن کودک شما به نحوی که صورت وی به بالا نگاه کند، پزشک پاهای او را بالا می آورد (آزمون بالا آوردن پای مستقیم) و ممکن است نیاز باشد پاهای کودک شما را زمانی که صورت وی به پایین نگاه میکند نیز بالا ببرد. (آزمون بالا آوردن پای مستقیم معکوس) آزمون رفلکس ها و حس پا نیز به همین دلیل انجام میشود.
عضلات کمر و پا مورد معاینه قرار میگیرند. کشش عضلات کمر یا عضلات همسترینگ در پشت ران نشان دهنده آن است که کودک شما در حال محافظت از خودش در برابر حرکت یا قرار گرفتن در وضعیت های دردناک است. درد در عضلات در هنگام لمس نشان دهنده آسیب به عضله، مانند کشیدگی است.
تعادل، انعطاف، هماهنگی و قدرت عضلات: ممکن است آزمون های دیگری انجام شود تا مطمئن شویم کمر درد بخشی از یک مشکل بزرگتر نیست.
ممکن است پزشک شما برای تشخیص بیماری یک یا چند نوع تصویربرداری درخواست کند.
عکس رادیولوژی تصویری از ساختارهای سخت مثل استخوان میسازد. رادیولوژی ستون فقرات کودک شما، در صورت وجود شکستگی، در رفتگی یا دیگر مشکلات استخوانی آن را نشان میدهد.
این آزمون شامل تزریق به داخل ورید میشود و سپس با استفاده از یک دوربین مخصوص متوجه میشوند که ماده تزریقی در کجا جذب میشود. این کار میتواند التهاب های نقطه ای، عفونت، تومورها و شکستگی ها را مشخص کند. از آن جا که آناتومی ستون فقرات بسیار پیچیده است و از آن جا که این بیماری ها همیشه با تصویر رادیولوژی دیده نمیشوند، اسکن استخوان میتواند بسیار مفید باشند.
این یک تصویربرداری یک نوع تکنیک خاص از رادیولوژی بوده که تصویر سه بعدی ایجاد میکند. این تصویر به پزشک شما کمک میکند تا چیزهایی که در تصویر دو بعدی رادیولوژی دیده نمیشوند را ببیند و به طور مشخص برای درک پیچیدگی آناتومی ستون فقرات مفید است.
یک تصویر ام آر آی بافت نرم بدن را نشان میدهد. این تصویر برای دیدن نخاع، ریشه اعصاب، دیسک ها و دیگر اعضایی که در کمر درد مهم هستند به کار میرود.
این تصویربرداری به پزشک شما برای دانستن بیشتر درباره نحوه عملکرد اعضا و بافت های شما کمک میکند.
آزمایش خون که شامل شمارش سلول های خونی (CBC)، میزان سدیمان اریتروسیت (ESR)، پروتئین واکنشی C (CRP) میشود میتواند با عفونت و التهاب تحت تاثیر قرار گیرد.
کشش اسکلتی عضلانی شایع ترین علت کمر درد در کودکان و بزرگسالان است. این نوع درد به استراحت، داروهای ضد التهاب و یک برنامه ورزشی پاسخ میدهد.
بسیاری از نوجوانان ممکن است کمر درد دائمی تری داشته باشند. این درد معمولا مربوط به کشش عضلات همسترینگ و ضعف عضلات شکمی است. بد ایستادن و حمل کوله پشتی سنگین میتواند در کمر درد موثر باشد. این کودکان با فیزیوتراپی که شامل تمرکز بر کشش همسترینگ، تقویت عضلات شکمی و تصحیح نحوه ایستادن میشود، بهبود می یابند.
در بزرگسالان، افزایش انحنای کمر (هنگامی که از کنار نگاه میکنیم) –که به آن کیفوز شوئرمن نیز گفته میشود- یک علت شایع درد ناحیه میانی کمر است. (ستون مهره سینه ای) مهره به شکل گوه ای در آمده که باعث انحنای بیشتر کمر یا قوز کمر میشود. قسمت دارای انحنای کمر ممکن است دارای درد باشد و درد با فعالیت بدتر شود.
عکس های بالینی یک مرد بالغ را با افزایش انحنای بالای کمر نشان می دهد. کیفوز شدید در حالتی که فرد به جلو خم میشود، وضوح بیشتری پیدا میکند.
اسپوندیلولیز یا شکستگی بر اثر فشار ممکن است باعث درد در پایین کمر در بزرگسالان شود. شکستگی بر اثر فشار ممکن است در بزرگسالان در حین جهش رشد یا در حین ورزش هایی که به طور مکرر شامل پیچ و تاب خوردن یا به عقب خم کردن کمر زیاد، مثل ژیمناستیک، شیرجه یا فوتبال میشود، رخ دهد.
درد معمولا در حد متوسط بوده و ممکن است به ناحیه باسن و پاها نیز انتشار یابد. درد با فعالیت بدتر شده و با استراحت بهتر میشود. یک کودک مبتلا به اسپوندیلولیز (لینک به مقاله اسپوندیلولیز) ممکن است با پاهایی سفت شده راه برود و تنها بتواند قدم های کوتاه بردارد.
یک مهره لغزیده یا اسپوندلیولیستزیس وقتی رخ میدهد که یک مهره روی مهره زیرین خود به سمت جلو حرکت میکند. این موضوع میتواند نشان دهنده پیشرفت اسپوندیلولیز باشد. این اتفاق معمولا در پایین کمر رخ میدهد. (محل اتصال کمر به لگن) در موارد شدید، استخوان نخاع را تنگ میکند که باعث فشار بر روی اعصاب میشود.
در این طرح از اسپوندیلولیستزیس (لینک به مقاله اسپوندیلولیز)، یک مهره پایینی کمر به سمت جلو جا به جا شده است.
در کودکان کوچک، عفونت در فضای دیسک کمر می تواند منجر به درد کمر شود. التهاب دیسک به طور معمول کودکان بین سن یک تا 5 سال را درگیر میکند، اگرچه کودکان بزرگتر و نوجوانان هم میتوانند درگیر شوند.
یک کودک با التهاب دیسک ممکن است علائم زیر را داشته باشد: