نوبت دهی آنلاین مشاوره مجازی
بورسیت چیست

بورسیت به معنای التهاب یا تحریک کیسه بورس می باشد. در تمام بدن از این نوع کیسه ها وجود دارد. این کیسه ها توسط مایعی که به حرکات استخوان، عضله، تاندون و پوست کمک می کنند پر شده اند. بورسیت در اطراف مفاصل بزرگ همچون شانه، آرنج، مفصل ران و زانو شایع است. برای مطالعه بیشتر با ادامه این مقاله از تهران ارتوپدی همراه شوید.

اگر کف پای صاف تا بزرگسالی ادامه پیدا کند، کودک ممکن است احساس درد در کف پا احساس کند. اگر احساس درد کف پای صاف کودک دائمی باشد، باید با پزشک مشورت کنید.

علل بورسیت

بورسیت در بزرگسالان علی الخصوص افراد بالای 40 سال شایع است. این بیماری عموما در اثر استفاده مکرر یا فشار گذاشتن روی مفصل به وجود می آید. فعالیت های پرخطر شامل باغبانی، نجاری، بیل زدن، نقاشی، تنیس، گلف و اسکی می شود. شما همچنین می توانید با نشستن یا ایستادن به طرز ناصحیح و همچنین در اثر برخی آسیب ها به بورسیت مبتلا شوید.

با افزایش سن، تاندون های شما قادر به تحمل فشار نخواهند بود و احتمال پارگی آنها بالا می رود.

اگر در ساختار استخوان یا مفصل اشکالی وجود داشته باشد که موجب ایجاد فشار بیشتر روی بورس شود، این مسئله خود باعث بورسیت می شود. برخی از داروها یا برخی از بیماری ها همچون آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریاتیک یا مشکلات تیروئید خود عامل خطری برای ایجاد این بیماری هستند. برخی از عفونت ها نیز می توانند عامل ایجاد بورسیت باشند.

علل بورسیت

آقای دکتر سید محمد جواد مرتضوی در این قسمت در مورد بورسیت زانو و علل بروز آن صحبت می کنند:

انواع بورسیت

بورسیت می تواند مفاصل و عضو های زیر را درگیر کند:

  • آرنج

به نقطه نوک تیز آرنج اوله کرانون گفته میشود. بورسیت در آرنج معمولا در محل اوله کرانون رخ داده که باعث کاهش محدوده حرکتی آرنج میگردد. بورسیت میتواند به علت تروما، فشار بیش از حد یا بیماری هایی همچون آرتریت روماتوئید، بیماری های سیستم ایمنی، نقرس یا نارسایی کلیوی به وجود آید.  علائم بیماری شامل تورم، درد، قرمزی، گرمی، درد در لمس و ترشح چرک باشد.

  • شانه

بورسیت شانه باعث ایجاد درد در هنگام خوابیدن روی شانه، درد در خارج و بالای شانه، درد درهنگام چرخش شانه به کناره ها، درد در هنگام هل دادن یا باز کردن در، درد در هنگام انجام حرکات چرخشی دست و درد در هنگام بالا بردن دست به بالای سر می شود. برخی مشاغل همچون نجاران، موسیقی دان ها، ورزشکاران و باغابانان بیشتر در معرض این بیماری هستند.

  • مفصل ران

دو نوع بورس در مفصل ران وجود دارد. یک بورس که به آن تروکانتر بزرگتر می گویند بخش استخوانی را می پوشاند و بورس دیگر که بورس ایلیوپسواس نام دارد در داخل مفصل ران قرار دارد. علامت اصلی بورسیت تروکانتر بزرگتر درد در نوک مفصل ران بوده و در ابتدا درد تیرکشنده آغاز شده و سپس در تمام مفصل ران و به صورت دائم وجود دارد و معمولا شب ها بدتر شده و در هنگام بلند شدن از صندلی پس از نشستن طولانی شدید تر است.

  • باسن

بورسیت ایسکیال یک بیماری غیر شایع است که باعث درد در ناحیه باسن می شود. این بورسیت در اثر نشستن های طولانی مدت و یک سبک زندگی کم تحرک ایجاد می شود. این بیماری خود معمولا به علت بیماری دیگری ایجاد می شود، به همین دلیل در صورت تشخیص این بیماری باید به دنبال علت اولیه آن بود.

  • زانو

بورسیت زانو

تحریک بورس اطراف زانو باعث التهاب و درد این ناحیه می شود. این اتفاق عموما در بورس طرف داخلی و زیر مفصل رخ می دهد. زانو زدن طولانی مدت، شرکت در ورزش هایی همچون کشتی، فوتبال و والیبال و همچنین چاقی و استئوآرتریت (آرتروز) عاملی برای ایجاد بورسیت هستند.

  • تاندون آشیل

بورسیت تاندون آشیل معمولا در ورزشکاران رخ می دهد. این بیماری دردناک در اثر استفاده مکرر از تاندون آشیل ایجاد شده و باعث ایجاد التهاب در ناحیه بورس زیر تاندون می شود. علل شایع این بیماری راه رفتن، پریدن یا دویدن طولانی مدت است. کودکانی که به طور ناگهانی ورزش را آغاز می کنند بیشتر در خطر این بیماری هستند.

علائم بورسیت

درد شایع ترین علامت بورسیت است. این درد ممکن است به تدریج آغاز شده یا شروعی ناگهانی و شدید داشته باشد. شما ممکن است از خشکی مفصل، تورم و قرمزی نیز رنج ببرید. علائمی همچون تب، تورم و قرمزی و گرمی در ناحیه، حال عمومی بد یا درگیری در بیش از یک نقطه و همچنین وجود مشکل در حرکت، علائمی خطرناک بوده و در این موارد حتما به پزشک مراجعه کنید. این علائم می توانند نشانه عفونت باشند.

پیشگیری از بورسیت

برای پیشگیری از بورسیت میتوان اقدامات زیر را انجام داد:

  • استفاده از بالشتک هایی برای استراحت در مفاصلی که روی سطوح سخت قرار میگیرند (مثل زمان زانو زدن یا نشستن)
  • در هنگام ورزش، حرکات خود را ترکیب کنید تا برای مدت طولانی در حال انجام یک حرکت نباشید. پیش از ورزش به طور مناسب گرم کرده و حرکات کششی انجام دهید.
  • ورزش های جدید را به آرامی آغاز کرده و کم کم آن را شدید کنید.
  • برای مدت طولانی ننشینید.
  • در هنگام انجام یک حرکت یکسان برای طولانی مدت، در میان آن به استراحت بپردازید.
  • نحوه ایستادن خود را تصحیح کنید.
  • وزن خود را متعادل نگه دارید.
  • اگر حرکتی موجب ایجاد درد در شما می شود، از انجام آن حرکت خودداری کرده و این مسئله را با پزشک در میان بگذارید.

تشخیص بورسیت

تشخیص بورسیت

پزشک شما با توجه به علائم شما و انجام معاینه بالینی تشخیص را صورت خواهد داد. ممکن است انجام کارهای زیر نیز مورد نیاز باشد:

  • عکس رادیولوژی: عکس رادیولوژی میتواند به حذف بیماری های دیگری که موجب درد می شوند از نظر کمک کند. ام آر آی و سونوگرافی نیز کمک کننده خواهند بود.
  • آزمایشات: ممکن است برای بررسی وجود عفونت نیاز به انجام آزمایشات خون و مایع بورس داشته باشید.

روش های درمان بورسیت

برای درمان بورسیت اقدامات زیر را انجام دهید:

  • از فعالیت هایی که درد شما را تشدید می کند، بپرهیزید.
  • استراحت دادن و بالا بردن عضو بیمار
  • استفاده از بریس، بانداژ یا آتل برای مفصل
  • یخ گذاری
  • استفاده از داروهای بدون نیاز به نسخه ضد التهاب

ممکن است پزشک برای کاهش درد شما از داروهایی همچون استروئیدها نیز استفاده کند. همچنین تزریق موضعی می تواند به کاهش درد کمک کند. فیزیوتراپی به افزایش وسعت حرکتی، کاهش درد و افزایش قوای عضلانی کمک می کند.

اگر بورس دارای عفونت باشد استفاده از آنتی بیوتیک و هم چنین بیرون کشیدن مایع بورس بخشی از درمان خواهد بود.

در موارد شدید ممکن است برای درمان از روش های جراحی نیز استفاده شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوبت دهی آنلاین