نوبت دهی آنلاین مشاوره مجازی
تاندونیت چیست

تاندون بافتی است که عضله را به استخوان می چسباند. این بافت منعطف، سخت و فیبری بوده و می تواند فشار و کشش را تحمل کند. عضلات و تاندون ها با یکدیگر کار کرده و نیرو اعمال می کنند. تاندون ها و رباط ها بافت محکم و فیبری هستند اما به عنوان بافت نرم شناخته شده زیرا نسبت به استخوان، نرم تر هستند. در این مقاله از سایت تهران ارتوپدی به بررسی کامل تاندونیت می پردازیم.

تاندونیت چیست؟

تاندونیت التهاب تاندون است. این بیماری زمانی پیش می آید که فرد از یک تاندون بیش از حد استفاده کرده و یا به آن آسیب (برای مثال در ورزش) می زند. این بیماری به طور طبیعی با یک آسیب حاد همراه با التهاب مرتبط است.

این بیماری اغلب آرنج، مچ دست، انگشتان، ران و دیگر اعضای بدن را درگیر می کند.

برخی از شایع ترین تاندونیت ها شامل تاندونیت آشیل، تنیس البو یا آرنج تنیس بازان، آرنج گلف بازان، زانوی پرشگران و شانه پرتابگران می شود.

تاندونیت می تواند در هر سنی رخ دهد اما این بیماری در بزرگسالانی که زیاد ورزش می کنند شایع تر است. افراد مسن بیشتر مستعد این بیماری هستند زیرا تاندون ها با افزایش سن ضعیف شده و قابلیت ارتجاعی خود را از دست می دهند.

اگر غلاف دور تاندون ملتهب شود، به این بیماری تنوسینوویت گفته می شود که می تواند همراه با تاندونیت رخ دهد.

انواع تاندونیت

انواع مختلف تاندونیت در اعضای مختلف بدن می تواند به وجود آید. برخی از شایعترین تاندونیت ها در بخش زیر توضیح داده شده اند:

  • تاندونیت آشیل

تاندونیت آشیل

تاندون آشیل بین عضله پشت ساق پا و پاشنه پا قرار دارد. تاندونیت آشیل یک آسیب ورزشی شایع است. این بیماری همچنین ممکن است به علت کفش نامناسب که اندازه پا نیست یا از پا به خوبی حمایت نمی کند به وجود بیاید. این بیماری در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید شایع تر است.

  • تاندونیت سوپرا اسپایناتوس

در تاندونیت سوپرا اسپایناتوس، تاندون بالای شانه ملتهب شده و باعث ایجاد درد در هنگام حرکت بازو به خصوص در هنگام بالا بردن دست می شود.

برای برخی بیماران دراز کشیدن در شبها روی شانه ای که درد می کند دردناک است. اگر دیگر تاندون های این منطقه نیز گرفتار شوند، بیمار دچار سندورم کلاهک چرخنده می شود.

  • آرنج تنیس بازان یا گلف بازان

یک علامت شایع در اپی کوندیلیت خارجی (که به نام آرنج تنیس بازان مشهور است) درد در سمت خارجی آرنج است. این درد ممکن است به سمت مچ دست انتشار یابد.

اپی کوندلیت داخلی یا همان آرنج گلف بازان باعث ایجاد درد در سمت داخلی آرنج شده و در بین گلف بازان شایع است. درد زمانی که فرد بر خلاف مقاومت در حال بلند کردن جسمی می باشد، شدت می یابد. درد گاهی به سمت مچ دست نیز انتشار می یابد.

  • تنوسنوویت دکوروین

تنوسنوویت دکوروین

غلاف دور تاندون انگشت شست (بین مچ دست و انگشت شست) ملتهب می شود. با ضخیم شدن غلاف و تورم این ناحیه، حرکت دادن انگشت شست دردناک می شود.

  • انگشت ماشه ای

انگشت دست در هنگام صاف کردن انگشت پرش دارد. انگشت در حالت خمیده ثابت می شود زیرا غلاف تاندون در کف دست ضخیم و ملتهب شده و اجازه حرکت نرم را به تاندون نمی دهد. گاه در طول تاندون یک گره (برآمدگی) نیز شکل می گیرد.

  • تاندونیت مچ دست

این بیماری بازیکنان بدمینتون و کارگران خط تولید که یک حرکت را با مچ دست خود به طور مکرر تکرار می کنند را درگیر می کند. تاندونوپاتی نوع دیگری از آسیب است که تاندون مچ را درگیر می سازد. این بیماری بیشتر یک بیماری تخریبی است تا یک بیماری التهابی.

علائم تاندونیت

علائم تاندونیت

علائم در محل اتصال تاندون به استخوان بروز پیدا می کنند. این علائم معمولا شامل موارد زیر می شوند:

  • درد که با حرکت بدتر می شود.
  • احساس صدا کردن و ساییده شدن تاندون در هنگام حرکت آن
  • تورم، گرمی و قرمزی
  • برجستگی در طول تاندون

اگر پارگی نیز وجود داشته باشد، در طول تاندون ممکن است فاصله ای احساس شود و حرکت سخت خواهد بود.

علائم ممکن است برای چند روز تا چند هفته یا حتی ماه ها به طول بیانجامد.

علل و عوامل خطر

علل شایع عبارتند ازصدمه ناگهانی و انجام حرکت یکسان به طور مکرر. تاندونیت معمولا در افرادی انجام می شود که شغل یا تفریح آنها شامل انجام یک حرکت بوده و این کار تاندون را ملتهب می کند.

دیگر عوامل خطر شامل موارد زیر است:

  • سن: تاندون ها با افزایش سن انعطاف پذیری خود را از دست داده و مستعد آسیب می شوند.
  • شغل: افرادی که شغلشان شامل انجام یک کار یکسان به طور مکرر، موقعیت بدن نامناسب، بالا بردن و یا دست بردن برای اجسام در سطحی بالای سر، لرزش و زور زدن می شود در خطر بالاتری برای ابتلا به این بیماری می شوند. رنگ کردن سقف ممکن است این بیماری را تشدید کند.
  • ورزش: ورزش هایی که شامل انجام حرکات یکسان مکرر می شوند منجر به ایجاد تاندونیت خواهند شد. برای مثال دویدن، تنیس، شنا، بسکتبال، گلف، بولینگ و بیسبال.
  • بیماری های زمینه ای: افراد مبتلا به دیابت و آرتریت روماتوئید احتمال بیشتری برای ابتلا به تاندونیت دارند.

تشخیص تاندونیت

یک پزشک درباره علائم شما سوال کرده و معاینات بالینی لازم را انجام خواهد داد. وقتی پزشک تلاش می کند تا تاندون را حرکت دهد، یک صدای در درون دست نیز ممکن است شنیده یا احساس شود. این اتفاق به علت ضخیم و ملتهب شدن غلاف تاندون رخ می دهد. اگر در یک نقطه خاص در تاندون لمس دردناک وجود دارد، این خود می تواند نشانه تاندونیت باشد.

وجود تجمعات کلسیم در تاندون در عکس رادیولوژی ممکن است به تایید تشخیص کمک کند.

دیگر تصویر برداری ها همچون سونوگرافی و ام آر آی می توانند تورم غلاف تاندون را مشخص کنند.

درمان تاندونیت

درمان تاندونیت

هدف درمان کاهش درد و التهاب است. در بسیاری از موارد انجام اقدامات زیر کافیست:

  • استراحت دادن به مفصل: استراحت منجر به از بین رفتن التهاب شده و اگر فرد فعالیتی که منجر به تاندونیت شده است (مثل ورزش، تایپ کردن و…) را کنار بگذارد، التهاب تاندون وی کم خواهد شد. بانداژ و آتل به کاهش حرکت کمک کرده و در موارد شدید ممکن است گچ گیری نیز نیاز باشد. استراحت نکردن منجر به شدیدتر شدن بیماری و بروز عوارض خواهد شد.
  • درمان با کمپرس سرد و گرم: استفاده از بسته های یخ یا حوله گرم درد را کاهش داده و تورم ناحیه را کم می کند. از یخ می توان یک یا دو بار در روز به مدت 10 تا 15 دقیقه استفاده کرد. مهم است یخ را به طور مستقیم روی پوست نگذارید. دور یخ حوله بپیچید و یا آن را در وسایل مخصوص یخ گذاری قرار دهید. دوش آب گرم نیز کمک کننده خواهد بود. یخ گذاری معمولا در 48 ساعت اول بعد از آسیب اثر بیشتری داشته و پس از آن گرم کردن گزینه بهتری است.
  • داروی های مسکن: داروهای بدون نیاز به نسخه مثل داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (مثل ایبوپروفن) به کاهش درد کمک می کنند. تزریق کورتیکواستروئید نیز در درمان موثر است.
  • فیزیوتراپی: انجام فیزیوتراپی برای مفصل مربوطه باعث کاهش درد و تسریع روند درمان می شود.
  • کشش و ورزش: انجام ورزش های به خصوصی که شامل کشش و قدرتمندسازی تاندون و عضله می شوند به شما کمک خواهد کرد.

در موارد شدیدتر بیماری که تاندونیت مقاوم بوده و تجمعات کلسیم در تاندون وجود دارد، شوک درمانی کمک کننده است. شوک درمانی در واقع برای از بین بردن تجمعات کلسیم به کار می رود. گاهی نیاز است که این تجمعات با جراحی خارج شوند.

پیشگیری از تاندونیت

در صورت انجام کارهای زیر، تاندونیت به سادگی قابل پیشگیری می باشد:

  • ورزش: ورزش هایی که برای تقویت عضلات اطراف تاندون طراحی شده اند ممکن است به پیشگیری از تاندونیت کمک کنند.
  • کشش و سرد کردن: برای انجام فعالیت های ورزشی، گرم کردن و انجام حرکات کششی مهم است. سرد کردن نیز برای پیشگیری از تاندونیت اهمیت دارد.
  • حرکات مکرر: این کار به طرز مشخصی خطر ابتلا به تاندونیت را افزایش می دهد. پرهیز از انجام حرکات تکراری به شما کمک خواهد کرد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوبت دهی آنلاین