پارگی لابروم لگن نوعی آسیب به لابروم است -لابروم بافت نرمی است که استابولوم (حفره حلقه ای) لگن را می پوشاند. پارگی لابروم لگن در اثر آسیب، مشکلات ساختاری یا مشکلات تحلیل برنده بروز می کند. علائم این پارگی عبارتند: درد لگن یا سفتی. پارگی لابروم لگن را می توان به صورت غیر جراحی یا در موارد شدید با جراحی درمان کرد.
مفصل ران به شکل گوی و کاسه (حفره) است. این حفره استابولوم نامیده می شود و گوی، سر استخوان ران است که در بالای استخوان ران (استخوان پا) قرار دارد. پارگی لابروم لگن آسیبی است به لابروم و لابروم بافت نرمی است که استابولوم را می پوشاند.
لابروم کمک می کند تا سر استخوان ران به راحتی در حفره حرکت کند. همچنین به لگن این امکان را می دهد که بدون مشکل یا درد حرکت کند. لابروم مثل مهر و موم عمل می کند؛ گوی و کاسه را در کنار هم نگه می دارد، اما آنها را به هم نمی چسباند.
پارگی لابروم لگن به دلایل زیادی از جمله موارد زیر ایجاد می شود:
علائم پارگی لابروم لگن عبارتند از:
اگر پارگی لابروم لگن دارید، درد یا ناراحتی مفصل ران هنگام خم شدن، حرکت یا چرخش لگن، تمرین یا ورزش بدتر می شود. در بعضی بیماران مبتلا به پارگی لابروم لگن هیچ گونه علائمی مشاهده نمی شود.
برای تشخیص پارگی لابروم لگن، پزشک معاینه جسمی به عمل می آورد. در حین معاینه، پزشک از شما می خواهد پای خود را حرکت دهید یا راه بروید. اینکه چقدر خوب می توانید حرکت کنید و دردهایی که در حین حرکت احساس می کنید، به پزشک در تشخیص پارگی لابروم لگن کمک می کند.
عکسبردای نیز به پزشکان در تشخیص پارگی لابروم لگن کمک می کند. پزشک عکسبردای های زیر را تجویز می کند:
رادیوگرافی: رادیوگرافی به پزشکان درباره وجود مشکلاتی در استخوان های لگن، از جمله گیرافتادگی استخوان ران یا آرتروز که ممکن است به پارگی لابروم و بروز درد در لگن شود، هشدار می دهد.
ام آر آی: این آزمایش جزئیات بیشتری را در بافت های نرم نشان می دهد. ام آر آی نشان می دهد که پارگی لابروم در کجاست و چقدر شدید است.
پارگی لابرال لگن به خودی خود بهبود نمی یابد، اما استراحت و سایر اقدامات به مدیریت علائم پارگی جزئی اثربخش است. درمان های غیر جراحی عبارتند از:
در صورت ادامه علائم یا وجود پارگی شدید، پزشک جراحی را توصیه می کند. جراحی به منظور ترمیم پارگی لابروم لگن معمولا به روش آرتروسکوپی انجام می شود. آرتروسکوپی یک جراحی کم تهاجمی است که در آن پزشک برشهای کوچکی در لگن ایجاد می کند و از ابزارهای کوچکی برای انجام ترمیم های زیر استفاده می کند:
اگر گیرافتادگی استخوان ران نیز وجود داشته باشد، جهت پیشگیری از پارگی مجدد لابروم، هم زمان این مشکل نیز برطرف خواهد شد.
جراحی آرتروسکوپی اغلب به صورت سرپایی انجام می شود، یعنی بیمار در همان روز مرخص می شود.
میزان بهبودی پارگی لابروم لگن یک فرد به نوع آسیب و نحوه درمان آن بستگی دارد:
درمان های غیر جراحی: درمان هایی مانند داروهای ضد التهابی و فیزیوتراپی خود پارگی را برطرف نمی کنند. این درمان ها درد را کاهش می دهند و گزینه قابل اجرا در مورد بعضی پارگی های جزئی هستند. برخی از افراد بعدا به درمان تکمیلی نیاز خواهند داشت.
جراحی: در بسیاری از موارد، آرتروسکوپی مفصل ران درد ناشی از پارگی لابروم را کاهش می دهد و عملکرد مفصل ران را برمی گرداند. بسیاری از افراد در عرض 4 تا 6 ماه پس از جراحی به طور کامل بهبود می یابند و اغلب می توانند به فعالیت های ورزشی قبلی و فعالیت بدنی خود بازگردند.
آرتروز: عارضه های مزمنی مانند آرتروز را باید پزشک مدیریت کند تا از بروز علائم شدیدتر پیشگیری شود.
گرچه درد در لگن و مفاصل معمولا تهدید کننده و مانع زندگی نیست، بر نحوه زندگی تاثیر قابل توجهی می گذارد. اگر هر گونه درد در لگن یا کشاله ران پس از چند روز از بین نرود، باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید و اگر درد ناگهانی یا شدیدی در ناحیه لگن یا کشاله ران دارید، فورا به پزشک خود مراجعه نمایید.