مشکلات مختلف پا می توانند منجر به کف پای صاف اکتسابی بزرگسالان، بیماری ای که باعث قوس خوابیده با پای متمایل به خارج می شود، شوند. در این مقاله از سایت تهران ارتوپدی به صافی کف پای بزرگسالان خواهیم پرداخت. می توان به بیشتر افراد (بدون اینکه علت کف پای صاف آنها اهمیت داشته باشد) با وسایل ارتوپدی ، بریس و فیزوتراپی کمک کرد. در افرادی که این درمان ها را امتحان کرده اند و تسکین نیافته اند، جراحی می تواند یک روش موثر برای کمک به درد و بدشکلی باشد.
این مقاله یک مرور کوتاه بر مشکلاتی که باعث ایجاد کف پای صاف اکتسابی بزرگسالان می شوند را فراهم آورده است. جزئیات بیشتر از جمله بیماری های شایعی که باعث کف پای صاف اکتسابی می شوند و درمان آنها در مقاله های جداگانه ای فراهم آورده شده اند. یکی از علائم شایع تر کف پای صاف داشتن علامت “انگشت زیادی” است. حتی انگشت بزرگ را نیز می توان از پشت پای این بیمار مشاهده کرد. در یک پای طبیعی، تنها انگشت چهارم و پنجم باید قابل مشاهده باشد.
بسته به علت کف پای صاف، بیمار ممکن است یک یا چند علامت زیر را تجربه کند:
همانطور که در بالا بحث شد، بیماری های بسیاری می توانند کف پای صاف دردناک ایجاد کنند.
آسیب به تاندون تیبیال خلفی شایع ترین علت کف پای صاف اکتسابی بزرگسالان است. تاندون تیبیال خلفی یکی از مهم ترین تاندون های پا است. این تاندون از یک عضله در ساق پا شروع شده و به سمت پایین و داخل پا حرکت کرده و به سمت داخلی استخوان پا متصل می شود. عملکرد اصلی این تاندون این است که قوس کف پا را نگه داشته و از پا در حین راه رفتن حمایت کند. اگر تاندون ملتهب شده یا پاره شود، قوس به آرامی از بین می رود. تاندون تیبیال خلفی عضله ساق پا را به استخوان قسمت داخلی پا می چسباند. زنان بالای چهل سال احتمال بیشتری برای ابتلا به مشکلات تاندون تیبیال خلفی دارند. دیگر عوامل خطر عبارتند از چاقی، دیابت و افزایش فشار خون است. داشتن کف پای صاف از کودکی خطر پارگی تاندون تیبیال خلفی را افزایش می دهد. به علاوه، افرادی که ورزش های سنگین مثل بسکتبال، تنیس یا فوتبال انجام می دهند ممکن است به علت استفاده مکرر دچار پارگی تاندون شوند.
آرتریت التهابی مثل آرتریت روماتوئید می تواند منجر به کف پای صاف دردناک شود. این نوع آرتریت نه تنها به غضروف درون مفصل حمله می کند، بلکه به رباط های حمایت کننده پا نیز حمله می کند. آرتریت التهابی نه تنها باعث ایجاد درد می شود، بلکه باعث تغییر شکل پا و صاف شدن آن می شود. آرتریت می تواند پشت پا و یا وسط پا را تحت تاثیر قرار داده که هر دو خود باعث کاهش قوس کف پا می شوند.
یک آسیب به رباط پا می تواند منجر به نا هم ترازی پا شود. رباط ها از استخوان ها حمایت کرده و از حرکت آنها جلوگیری می کنند. اگر رباط ها پاره شوند، پا صاف شده و درناک می گردد. این اتفاق به طور شایع تر در میانه پا (آسیب لیسفرانک) رخ می دهد اما می تواند در پشت پا نیز رخ دهد. علاوه بر آسیب رباط، شکستگی و دررفتگی استخوان در میانه پا نیز می تواند باعث بدشکلی یا کف پای صاف شود.
افراد مبتلا به دیابت یا مشکلات عصبی که حس پا را محدود می سازد، می توانند از بین رفتن قوس کف پا را داشته باشند. این نوع از بین رفتن قوس کف پا به طور معمول شدید تر از انواعی است که در پای افراد دارای حس طبیعی دیده می شود. این بدین علت است که این بیماران درد را در پای خود در هنگام از بین رفتن قوس کف پا احساس نمی کنند. علاوه بر این که رباط ها استخوان ها را در سر جای خود نگه نمی دارند، خود استخوان ها نیز می توانند گاهی شکسته یا متلاشی شوند بدون اینکه بیمار دردی را احساس کند. این اتفاق ممکن است منجر به بدشکلی شدید پا شده که اصلاح آن با جراحی بسیار چالش برانگیز است. کفش های مخصوص یا بریس بهترین روش برای مقابله با این مشکل است.
کف پای صاف اکتسابی بزرگسالان یکی از شایع ترین مشکلاتی است که پا و مچ پا را درگیر می کند. درمان از یک روش غیر جراحی مثل استفاده از وسایل ارتوپدی و بریس تا جراحی متفاوت است. پزشک شما یک برنامه درمانی بر اساس آنچه عامل کف پای صاف اکتسابی شما است، محیا می کند.