انگشت ماشه ای عارضه ای است که در آن یکی از انگشتان دست در حالت خمیده گیر می کند. انگشت شما مانند ماشه ای که کشیده شده و رها می شود، ممکن است با یک بشکن خم یا صاف شود. انگشت ماشه ای، التهاب غلاف سینوویال تاندون نیز نامیده می شود. انگشت ماشه ای زمانی بروز می کند که التهاب، فضای غلاف احاطه کننده اطراف تاندون انگشت آسیب دیده را باریک کند. اگر انگشت ماشه ای شدید باشد، انگشت شاید در حالت خمیده قفل شود. افرادی که در شغل یا سرگرمی شان ملزم به استفاده مکرر از انگشتان دست و محکم گرفتن چیزی با دست هستند، در معرض خطر ابتلای بیشتر به انگشت ماشه ای هستند. این عارضه همچنین در بین زنان و افراد مبتلا به دیابت شایع تر است. درمان انگشت ماشه ای بسته به شدت آن متفاوت است.
علائم و نشانه های انگشت ماشه ای ممکن است از خفیف تا شدید متغیر باشد و شامل موارد زیر است:
انگشت ماشه ای ممکن است همه انگشتان از جمله انگشت شست را تحت تاثیر قرار دهد. احتمال دارد هم زمان بیش از یک انگشت تحت تاثیر قرار گیرد و یا هر دو دست درگیر شوند. این وضعیت انگشت معمولاً صبح ها وقتی چیزی را محکم در دست می گیرید یا وقتی انگشت خود را صاف می کنید، بیشتر بروز می شود.
اگر مفصل انگشت تان گرم و ملتهب است، فوراً به دنبال دریافت مراقبت های پزشکی باشید، زیرا این علائم ممکن است نشان دهنده عفونت باشند. اگر هر گونه سفتی، گرفتگی، بی حسی یا درد در مفصل انگشت دارید یا اگر نمی توانید انگشت خود را خم یا صاف کنید، به پزشک مراجعه نمایید.
تاندون ها تارهای فیبری هستند که ماهیچه ها را به استخوان وصل می کنند. هر تاندون را یک غلاف محافظ احاطه کرده است. انگشت ماشه ای زمانی بروز می کند که غلاف تاندون انگشت آسیب دیده تحریک و ملتهب می شود. بروز چنین وضعیتی باعث ایجاد اختلال در حرکت و لغزیدن طبیعی تاندون در غلاف می شود. تحریک طولانی مدت غلاف تاندون می تواند باعث ایجاد اثر زخم، ضخیم شدن و ایجاد برجستگی (گرهک) در تاندون شود که حرکت تاندون را بسیار زیاد مختل می کند.
عواملی که شما را در معرض خطر ابتلا به انگشت ماشه ای قرار می دهند، عبارتند از:
تشخیص انگشت ماشه ای نیازی به آزمایش دقیق ندارد. پزشک تشخیص این عارضه را بر اساس بررسی سابقه بیماری بیمار و معاینه جسمی انجام می دهد. در طول معاینه جسمی، پزشک ارتوپد از بیمار میخواهد دست خود را باز و بسته کند تا بتواند نواحی درد، یکنواختی حرکت و علائم قفل شدگی را بررسی کند. پزشک همچنین کف دست بیمار را لمس می کند تا ببیند آیا توده ای وجود دارد یا خیر. اگر انگشت ماشه ای همراه با توده باشد، توده با حرکت انگشت حرکت خواهد کرد، زیرا توده، ناحیه متورم بخشی از تاندون است که انگشت را حرکت می دهد.
درمان انگشت ماشه ای بسته به شدت و مدت آن متفاوت است.
داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی -مانند ایبوپروفن (Advil، Motrin IB) یا ناپروکسن (Aleve)- درد را تسکین می دهند، اما بعید است که باعث تسکین تورمی شود که غلاف تاندون را منقبض کرده یا تاندون را جمع کرده است.
درمان های غیرجراحی غیر تهاجمی ممکن است شامل موارد زیر باشند:
اگر علائم شدید باشد یا اگر درمان های غیرجراحی موثر ثمر واقع نشده باشند، پزشک ممکن است موارد ذیل را توصیه کند:
در افراد مبتلا به دیابت، تزریق استروئید تاثیر چندانی در برطرف کردن این مشکل ندارد.
این درمان ممکن است تحت هدایت سونوگرافی انجام شود، بنابراین پزشک می تواند محل قرارگیری نوک سوزن زیر پوست را مشاهده کند تا مطمئن شود که غلاف تاندون را بدون آسیب رساندن به تاندون یا اعصاب مجاور باز می کند. این روش معمولاً در مطب پزشک یا در اتاق عمل انجام می شود.