ستون فقرات تمامی افراد در گردن، قسمت بالایی پشت و پایین کمر دارای اندکی انحنا است. این انحناها که باعث به وجود آمدن شکل S ستون فقرات می شود، (در گردن و کمر) لوردوتیک و (پشت) کیفوتیک می باشند. این انحناها به بدن کمک می کنند:
لوردوز به انحنای طبیعی گردن و کمر اشاره دارد. لوردوز می تواند منجر به فشار بیش از حد بر ستون فقرات و باعث درد و ناراحتی شود. اگر لوردوز شدید باشد و درمان نشود، میتواند بر توانایی حرکتی شما تاثیر بگذارد. درمان لوردوز به این بستگی دارد که انحنای آن چقدر جدی است و چگونه به لوردوز مبتلا شده اید. اگر موقع خم شدن به جلو، انحنای کمرتان معکوس می شود، نگرانی پزشکی اندکی وجود دارد. احتمالا بتوانید با فیزیوتراپی و تمرینات روزانه وضعیت خود را بهبود ببخشید. اما اگر هنگام خم شدن به سمت جلو، منحنی ثابت باقی بماند، باید به پزشک مراجعه کنید. در ادامه، مطالب ذیل را بخوانید تا ببینید لوردوز چیست و پزشک ارتوپد چگونه آن را تشخیص می دهد.
افزایش لوردوز می تواند در هر سنی ایجاد شود. بعضی شرایط و عوامل می توانند خطر ابتلا به لوردوز را افزایش دهند که عبارتند از:
لوردوز قسمت تحتانی کمر یا ستون فقرات کمری، شایع ترین نوع لوردوز است. ساده ترین راه برای بررسی این وضعیت این است که بر روی یک سطح صاف به پشت دراز بکشید. در این حالت خواهید توانست دست خود را در فضای خالی زیر کمر بلغزانید (هرچند که این فضا اندک است). در فرد مبتلا به لوردوز، بین پشت او و سطح زمین فضای اضافی وجود خواهد داشت. اگر انحنای بیمار شدید باشد، به هنگام ایستادن یک قوس C مانند دیده خواهد شد و از نمای کناری، شکم و باسن او به سمت بیرون برجسته خواهد بود.
شایع ترین علامت لوردوز درد عضلانی است. وقتی ستون فقرات به طور غیر طبیعی انحنا پیدا می کند، ماهیچه ها در جهات مختلف کشیده می شوند و این باعث سفت شدن یا گرفتگی آنها می شود. اگر لوردوز گردنی دارید، این درد ممکن است به گردن، شانه ها و قسمت بالای کمر نیز پخش شود. همچنین ممکن است دامنه حرکات در گردن یا کمر محدود شود. می توانید با دراز کشیدن بر روی یک سطح صاف و بررسی فاصله بین انحنای گردن و پشت و کف زمین، لوردوز را بررسی کنید. اگر بتوانید به راحتی دست خود را در فضای خالی بلغزانید، ممکن است لوردوز داشته باشید. در صورت مشاهده سایر علائم از جمله علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:
این علائم ممکن است نشانه های یک بیماری وخیم تر مانند عصب تحت فشار باشد.
اغلب، لوردوز در دوران کودکی بدون هیچ گونه علت شناخته شده ای بروز می کند. به این لوردوز، لوردوز خوش خیم جوانی می گویند. دلیل بروز این نوع لوردوز این است که عضلات اطراف لگن کودک ضعیف یا سفت شده اند. لوردوز خوش خیم جوانی معمولاً با بزرگ شدن بچه ها خود به خود اصلاح می شود. افزایش لوردوز همچنین می تواند از نشانه های دررفتگی مادرزادی لگن باشد. سایر شرایطی که می تواند باعث لوردوز در کودکان شود، معمولاً به مشکلات سیستم عصبی و عضلانی مربوط می شود. این شرایط نادر هستند و عبارتند از:
بسیاری از زنان باردار کمر درد را تجربه می کنند و علائم لوردوز -شکم و باسن بیرون زده- در آنها مشهود است، اما طبق گفته ی هاروارد گز، تحقیقات نشان می دهد که لوردوز دوران بارداری در واقع سازگاری ستون فقرات برای هم راستایی مجدد مرکز ثقل است. به طور کلی، کمردرد ممکن است به دلیل تغییر جریان خون در بدن باشد و به احتمال زیاد پس از زایمان، درد از بین خواهد رفت.
پزشک سابقه پزشکی بیمار را بررسی می کند، معاینه جسمی انجام می دهد و در مورد سایر علائم سوال می کند تا تشخیص دهد که آیا به لوردوز مبتلا هستید یا خیر. در معاینه جسمی، پزشک از شما می خواهد که به جلو و به پهلو خم شوید. او می خواهد موارد ذیل را بررسی کند:
او همچنین ممکن است سوالاتی از جمله سوالات ذیل را از شما بپرسد:
پس از محدود کردن علل احتمالی، پزشک برای بررسی زاویه انحنای لوردوز آزمایش هایی از جمله عکس برداری (رادیوگرافی) از ستون فقرات را تجویز می کند. او بر اساس زاویه انحنا در مقایسه با سایر عوامل از جمله قد، سن و توده بدنی شما تشخیص خواهد داد که آیا به لوردوز مبتلا هستید یا خیر.
اکثر افراد مبتلا به لوردوز به درمان پزشکی نیاز ندارند، مگر اینکه موردشان شدید باشد. درمان لوردوز به میزان انحنا و وجود علائم دیگر بستگی دارد. گزینه های درمانی عبارتند از:
برای بیشتر افراد، لوردوز مشکلات جسمی زیادی را به وجود نمی آورد، اما حفظ سلامت ستون فقرات مهم است، زیرا ستون فقرات، بیشتر مسئول حرکت و انعطاف پذیری بدن است. عدم درمان لوردوز می تواند منجر به ناراحتی طولانی مدت و افزایش خطر مشکلات زیر شود:
اگرچه برای پیشگیری از لوردوز دستورالعملی وجود ندارد، می توانید برخی از تمرینات را برای حفظ وضعیت مطلوب بدنی و سلامت ستون فقرات انجام دهید. این تمرینات می توانند تمرینات ذیل باشند:
ایستادن طولانی مدت نیز ممکن است انحنای ستون فقرات را تغییر دهد. طبق یک مطالعه معتبر، نشستن به طور قابل توجهی تغییرات منحنی کمر را کاهش می دهد. اگر به دلیل کارتان یا بر حسب عادت زیاد سر پا می ایستید، سعی کنید موقع استراحت کردن بنشینید. همچنین صندلی تان باید از پشت و کمرتان به اندازه کافی محافظت کند.
اگر هنگام خم شدن به جلو، منحنی لوردوز، خود اصلاح شد (یعنی اگر انحنا انعطاف پذیر باشد)، نیازی به درمان ندارید. اما اگر خم شوید و منحنی لوردوز تغییری نکند (یعنی اگر انحنا انعطاف پذیر نباشد)، باید به دنبال درمان باشید. همچنین اگر دردتان به حدی است که در کارهای روزمره تان اختلال ایجاد میکند، باید درمان شوید. بیشتر انعطاف پذیری، تحرک و فعالیت های روزانه ما به سلامت ستون فقرات بستگی دارد. پزشک می تواند گزینه هایی را برای کنترل انحنای اضافی ارائه دهد. درمان لوردوز می تواند به پیشگیری از عوارض بعدی در زندگی از جمله آرتروز و کمر درد مزمن کمک کند.